dijous, 3 d’octubre del 2024

U1 AUDICIONS

1.6 AUDICIONS

Ja tenim una audició penjada al blog, amb dues versions: Oh, when the saints. Aquesta cançó és d'un estil que anomenem GOSPEL, que té l'origen als Estats Units d'Amèrica, en els temps en què existia l'esclavitud. Portaven africans des dels seus països, en vaixells, amb molt males condicions i, un cop als Estats Units, els venien (com si fossin animals o coses) als rics propietaris de les plantacions de cotó. Els negres esclaus van trobar cert consol en la religió; van començar a entonar diferents càntics, alguns com un lament i alguns més rítmics, com és el cas d'aquesta cançó. La lletra significa que ells, quan morin, volen anar al cel, com tots els sants. Us torno a posar els enllaços en aquesta publicació:

When the Saints, 1a versió

When the Saints, 2a versió


Canviant d'estil, ens apropem a l'ÒPERA. Una òpera és una obra de teatre cantada (amb vestuari, decorats...); els diàlegs s'entonen sense massa complicacions melòdiques, en el que s'anomena el recitatiu; de tant en tant, però, hi ha una ària, en què un personatge o un petit grup de personatges expressen els seus pensaments i sentiments, en una melodia més elaborada. Si canta un nombre de persones més significatiu, es diu que es tracta d'un cor.

Quan comencen les òperes, mentre els personatges es preparen i s'obre el teló, l'orquestra toca una peça inicial que s'anomena obertura. Aquí teniu un exemple d'una obertura, la de l'òpera Guillem Tell, que va compondre l'Italià Gioachino Rossini.

"Obertura" de Guillem Tell, de G. Rossini

Avui dia també es posa música a les obres de teatre; si l'estil és més modern (no tan líric), tenim per costum anomenar una d'aquestes obres MUSICAL. Aquí teniu l'exemple d'un musical català, Mar i Cel (basat en la història que va escriure el vendrellenc Àngel Guimerà), on tot el text és cantat; la música és d'Albert Guinovart, i el fragment que us proposo és un cor, encara que hi ha fragments de solista.

"Himne dels pirates" de Mar i Cel, d'A. Guinovart

Fixeu-vos en la manera com escric els títols i els autors:

  • L'OBRA sencera sempre la poso en lletra cursiva; quan ho escrivim a mà, ho haurem de SUBRATLLAR (amb una ratlla a sota).
  • La PEÇA concreta que escoltem sempre la poso entre COMETES.
  • En el NOM de l'autor hem d'escriure el cognom sencer, però del nom només cal la inicial.


EXERCICIS:

14.- Col·loca les 3 audicions del tema en una graella com aquesta: 


15.- Escriu al pentagrama aquestes notes i indica com es tocarien amb la flauta soprano: 


16.- A quines notes corresponen aquestes flautes contralts?


17.- Escriu al teclat l'escala musical de DO.


18.- Practica claus de sol i claus de fa en un pentagrama. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada